Hoe weet ik dat mijn baby tandjes krijgt?

Vaak is niet helemaal duidelijk wat er precies aan de hand is met je baby. Het maakt niet uit of je voor het eerst mama of papa bent, of dat je al een of meerdere kinderen hebt kunnen opvoeden. Elk kind is uniek en elk babyjaar is spannend, uniek en magisch!
Soms kost het tijd om erachter te komen wat je baby je probeert te vertellen.
Als het gaat om doorkomende tandjes, zijn er echter enkele onmiskenbare tekenen die erop wijzen dat er taarttanden op komst zijn:

·        Je baby heeft meer speekselafscheiding. Zodra de trui is aangetrokken, kun je hem eigenlijk meteen weer omkleden. Het speeksel stroomt letterlijk onstuitbaar uit het kleine mondje.

·        De handen dwalen constant naar de mond: alles wat tastbaar is wordt gebruikt om op te kauwen, desnoods ook de eigen vuist!

·        De wangetjes van je baby zijn rood en warm, ook zonder koorts.

·        Het tandvlees wordt steeds roder op de verdachte plek. Misschien zie je het glinsteren van het tandje eronder al.

·        De hongerige kleine melkvampier van weleer heeft geen eetlust en is onrustig bij het drinken.

·        Slaap? Je loopt minimaal. Het maakt niet uit of het dag of nacht is, je kleintje krijgt gewoon geen rust.

Sommige baby's hebben ook last van koorts, diarree en pijnlijke billen. Ook hier moet voor worden gezorgd om het ongemak van uw geliefde zo snel mogelijk te beëindigen!


Wat kan ik doen om mijn baby te helpen?

Het is vooral hartverscheurend voor ons ouders om onze kleintjes zo te zien lijden. Maar er zijn enkele tips en trucs die u kunt gebruiken om het uw baby gemakkelijker te maken en de veel voorkomende pijn op natuurlijke wijze te verlichten!

- Masseer het getroffen gebied zachtjes
Veel baby's vinden de druk van een lichte vingermassage op de aangedane plek bijzonder aangenaam. Was vooraf je handen en zorg ervoor dat je tandvlees niet ontstoken is. In dit geval is een vingermassage niet aan te raden!


- Pijnstillend en ontstekingsremmend: thee van kamille en salie
Of het nu als tinctuur met een wattenstaafje voorzichtig op de aangetaste plek wordt aangebracht of als lauwwarm drankje voor oudere kinderen, kamille en salie hebben een ontstekingsremmende werking en verlichten de pijn van je baby op een natuurlijke manier.

- Koel washandje
Week een schoon washandje in gekoelde kamillethee en leg het een tijdje in de koelkast. Geef het dan aan je baby om op te kauwen: de combinatie van verkoudheid en kamille werkt pijnstillend en verzacht kloppend tandvlees

- Hulp uit de koelkast
Snijd komkommers en wortels in gemakkelijk vast te pakken stokjes waar je baby op kan kauwen. De kou en de druk zullen de pijn van je geliefde verzachten. Houd uw kind in de gaten in deze tijd!

- Allround moedermelk
Niet alleen borstvoeding helpt je baby om vermoeiende doorkomende tandjes beter door te komen. Knijp of pers wat melk uit en doe het in een ijsblokjesbakje. Als de ijsblokjes van je moedermelk klaar zijn, doe je ze in je baby in een Fresh Food Feeder: https://amzn.to/2PVdA5C[_0127_5_2 ]
De kou verdooft het tandvlees en neemt de pijn weg van je baby.

-  Draag je baby!
Als dragerouders is dragen vaak veel meer voor ons dan alleen een vervoermiddel. Het geeft je baby geborgenheid, nabijheid en warmte. Zeker op dit soort momenten, wanneer het niet goed gaat met je kindje, zul je steeds meer merken hoeveel baat je beiden hebt bij het dragen ervan.

Het zachte schommelen tijdens het lopen helpt hem te kalmeren en te ontspannen. Liefdevol tegen je aan gekropen, geef je je baby troost en steun je hem!

Sommige baby's hebben de neiging om tijdens het doorkomen van de tandjes op de banden van de draagzak te kauwen. Lelijke kwijlvlekken mogen je er niet van weerhouden om te knuffelen! Je kunt de banden van je bagagedrager beschermen met onze schouderriembeschermers: https://bit.ly/2GuUmo2
Voor babywikkels raden we onze Schnuffeldoekjes aan:
https://bit.ly/2OJuV0O


Uiteindelijk betekent het: blijf dapper! Met veel nabijheid, geduld en liefde is deze fase snel voorbij en word je beloond met de liefste, nu niet zo tandeloze, babyglimlach!
En dan is het ook aan jou: hoera, hoera - het tandje is er (eindelijk)!