Wil jij je baby ook dragen? Geweldig!
Met het gezicht naar voren? Beter van niet.

Tijdens de zwangerschap denken de meeste mama's en papa's er al over na of en hoe ze hun baby willen dragen. Geen wonder - de Draagzak is een ongelooflijk nuttige aankoop. Vooral wanneer mama na de geboorte alleen is met de pasgeborene en haar leven opnieuw moet organiseren, is er vaak een gebrek aan handen. Want de baby wil gedragen, gewiegd en vastgehouden worden.

De baby is er! En daarmee een nieuwe levensfase.

Je houdt je baby eindelijk in je armen. De eerste dagen vliegen voorbij, ook al lijkt de tijd stil te staan in de kraamtijd. En vaak moeten vaders weer aan het werk. Uiterlijk nu is de tijd gekomen dat mama het dagelijkse leven weer oppakt, het huishouden regelt, kookt en zelfs alleen gaat wandelen.

Je went aan het samenzijn. De Draagzak heeft zichzelf bewezen en helpt je om je handen vrij te hebben. Na verloop van tijd merk je dat je baby steeds beweeglijker wordt, zijn hoofdje draait en reageert op zijn omgeving. En het valt je op dat je baby waarschijnlijk meer wil zien. Uitrekken en spartelen in de Babydrager is voor jou de laatste kers op de taart. Je hebt gedachten als: "De baby wil niet alleen mijn borst en gezicht meer zien. Ik moet het omdraaien".

Volg de impuls, maar niet met je gezicht naar buiten!

Natuurlijk moet je ook toegeven aan je baby, die nu meer van zijn omgeving wil zien. Want het wordt spannend voor de kleine oogjes: Hier beweegt iets. Daar is een nieuw geluid. Heeft hier geen hond geblaft?

Maar voorzichtigheid is geboden: De baby kan veel zien en opmerken, zelfs zonder met het gezicht naar voren te zitten. Namelijk op je rug.


Als je baby al goed zelfstandig kan zitten en zijn hoofdje kan vasthouden, is het tijd om de zon op je rug te zetten. De ergonomische Draagzakken van KOKADI groeien mee met de lengte van je kind. Maar ze zijn ook ideaal ontworpen voor de verschillende leerfasen van kinderen. Op het eerste gezicht klinkt het misschien moeilijk om een baby alleen op je rug vast te binden. Maar dat is het niet.


We raden je aan onze bindinstructies te bekijken. De eerste paar keer kun je oefenen terwijl je partner thuis is of terwijl je op bed zit. Dit zal je vertrouwen geven. Nu ben je er klaar voor! De eerste paar pogingen kunnen hobbelig zijn, maar een paar pogingen later zal het dragen op je rug aanvoelen als het strikken van schoenveters. Het gaat bijna vanzelf en je baby zal zich comfortabeler voelen door jouw zekerheid.

Over het algemeen voelen kleine kinderen heel goed aan wanneer mama of papa onzeker is. Daarom is het aan te raden om rustig en ontspannen te beginnen. Supertip: je kunt het beste beginnen als de baby vol zit en er een paar minuten voorbij zijn.

Ontdek de wereld nu - veilig en met goed zicht

Op de rug van mama of papa is het gewoon het spannendst. Van bovenaf kun je alles zien wat papa of mama ziet. Maar een wandeling op je rug kan ook vermoeiend zijn. Nieuwe geuren, plotselinge geluiden - de nieuwe wereld is altijd goed voor verrassingen.

Dit is waar het dragen op de rug zijn eerste voordeel heeft: als het te veel wordt voor je baby, kan hij weer tegen je aan kruipen en zijn ogen sluiten. Voor zijn buik ben jij er nog steeds - en jij geeft steun. Als de vermoeidheid het wint, kan je baby zich letterlijk "laten vallen" en blijft hij ergonomisch ondersteund door jou. Draagzak Vastgehouden, gedragen en beschermd.

Waarom zou dat niet kunnen met voorwaarts dragen?

Als je kind met zijn gezicht naar buiten wordt gedragen, heeft het deze mogelijkheid niet om zich terug te trekken. Wist je dat de ogen van kinderen pas na één jaar volgroeid zijn om in kleur te zien en scherp te stellen? Dit verklaart nog meer de zintuiglijke overbelasting tijdens het naar buiten dragen. Omdat je baby nog niet zoveel herkent, kan hij schrikken van nieuwe prikkels. En het heeft geen mogelijkheid om zich terug te trekken. De enige keuze die de baby heeft, is zijn ogen sluiten. Maar zelfs dan hangt de buik open en voelt de baby zich blootgesteld. Of er een overbelasting aan prikkels heeft plaatsgevonden, hoeft zich niet noodzakelijkerwijs te uiten in acuut huilen. De nachtrust is ook een goede indicatie: als je baby moeite heeft om in slaap te vallen, moeilijk tot rust komt of steeds weer wakker wordt met een schrikreactie, kunnen dit aanwijzingen zijn dat de baby bezig is met het verwerken van de vele prikkels waaraan hij tijdens de slaap is blootgesteld.

Maar overbelasting door prikkels is niet het enige probleem.

Stel je voor dat je in een hangmat op het strand ligt. Je benen bungelen naar beneden in de hangmat. De stevige stof draagt je en je voelt je veilig. Het voelt goed om daar in te liggen en te weten dat je gewicht wordt vastgehouden. Maar stel je nu voor dat je in een nieuw soort hangmat ligt: Het is geen echt matje, het is een stevige broek met touwtjes eraan. Deze hangen aan de palmboom naar beneden. Hoe mooi het idee van een strand en palmbomen ook is - niemand wil aan een vaste broek hangen. Vooral niet met je eigen lichaamsgewicht. Maar zo wordt het gewicht voor je baby verdeeld als je hem met het gezicht naar voren draagt. Het hele gewicht wordt gedragen in het gebied van "de broek". En nu beweegt er iemand en de baby vangt zijn eigen gewicht op bij elke stap die de mama/vader zet. Auw! Omdat zelfs de beste Draagzak niet in staat zijn om de natuurlijke hurkhouding te imiteren als de baby met het gezicht naar buiten zit. Waarom niet? Heel eenvoudig.

De natuurlijke vorm van de rug van het kind tot de loopleeftijd

Wanneer je baby wordt geboren, heeft de rug van het kind nog een C-vorm. Afgerond en niet ondersteund door de laterale rugspieren. Dit ontwikkelt zich pas met kruipen en later met lopen. Wanneer je je baby "buik aan buik" draagt met de ergonomische en groeiende Draagzakken van KOKADI de baby wordt ondersteund door de speciale stof en niet in een geprefabriceerde vorm geperst.


Integendeel, de stof omhelst de rug van de baby en is tegelijkertijd stevig genoeg om hem te ondersteunen. Als je de baby nu naar buiten draait, is het in het beste geval een gestrekte rug, in het slechtste geval wordt het een holle rug. Hoe dan ook, het is geen echte ondersteuning.

De ontbrekende hoofdsteun

Tot nu toe hebben we de rug, de geslachtsdelen en de zintuiglijke overbelasting bekeken. Toch ontbreekt er een belangrijke factor in de Draagzakken van bijzonder belang: de ondersteuning van het hoofd. Kleine kinderen en vooral baby's hebben een relatief groot en zwaar hoofd in verhouding tot hun lichaamsgewicht. De smalle, relatief zwakke nek is nog niet in staat om het hoofd lang vast te houden. Als de baby ouder is, kan hij het hoofdje goed vasthouden: op het laatst als de vermoeidheid toeslaat en de kleine schat in slaap valt, wiebelt het hoofdje heen en weer.


Het heeft een hoofdsteun nodig. Kinderen die met het gezicht naar buiten gedragen worden, hebben geen hoofdsteun die het relatief zware hoofd kan beschermen tegen de bewegingen van de persoon die het draagt. KOKADI Draagzakken Ze hebben allemaal hoofdsteunen die eenvoudig over het hoofd getrokken kunnen worden als het kind slaapt en vastgemaakt kunnen worden aan de drukknopen op de schouderbanden.

Deze zijn zo stevig dat ze het hoofd ideaal vasthouden. Maar ze bewegen zo gemakkelijk dat je het ook met één hand kunt doen. Als het slapende kind naar papa/mama wordt gedragen, kijkt het neusje vanaf de zijkant naar buiten en zijn de luchtwegen vrij.

Om zeer praktische redenen zou dit niet mogelijk zijn met kinderen die naar voren worden gedragen. De hoofdsteun zou de luchtwegen bedekken. En de ondersteuning zou niet gegarandeerd zijn.

Leren van primitieve volkeren. Geniet van het hedendaagse ouderschap.

Eigenlijk is het niet zo moeilijk om te weten wat goed is voor onze kinderen en voor ons.
Want we hoeven alleen maar naar de primitieve volkeren te kijken. Daar worden kinderen al eeuwenlang op de rug gedragen: iedereen kent de foto's van inheemse mensen met slapende baby's op hun rug terwijl de moeders op het land werken. Deze vrouwen weten wat fysiologisch zinvol is.


Wij werken meestal niet meer op het land, maar hete koffie zetten terwijl de baby veilig op je rug ligt: dat klinkt verstandig!