Vorige week gaf lieve Timo van het Instagram-profiel @_happy.dad_ ons een live interview op ons Instagram-profiel (https://www.instagram.com/kokadi/) met jouw vragen over "dragende vaders". Voor wie er niet bij kon zijn, hebben we de meest populaire en spannendste vragen in een kort interview gezet. Veel leesplezier!

 

Beste Timo, bedankt dat je de tijd hebt genomen om ons iets over je dagelijkse leven te vertellen!

- Wil je jezelf en je gezin kort voorstellen? 

Graag! Mijn naam is Timo, ik ben 32 jaar en sinds november 2017 de trotse papa van Joris. We zijn sinds september 2017 getrouwd en hebben daarom de zeer conservatieve, klassieke weg bewandeld. wel de helft Het huis met de kiezel oprit ontbreekt nog ;). Ik ben geboren in Hamburg, mijn vrouw komt uit Dinslaken en we ontmoetten elkaar en werden verliefd terwijl we op kantoor werkten. We wonen nu in het prachtige Neuss op het platteland aan de rand van het bos - een droom voor de kleintjes om in op te groeien. Als hij het maar zo ziet straks.

 

- Het dragen van baby's is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hoe ben je tot bloei gekomen? Wist je al tijdens de zwangerschap dat dit iets is wat je wilt proberen?

De familie van mijn vrouw had vroeger te maken met alternatieve opvoedingsmethoden (het huidige gehechtheidsouderschap), alternatieve vormen van voeding en ook het dragen van baby's. Al als baby werd ze de hele dag in een draagdoek gedragen, gekalmeerd en beschermd. Het was dus vanaf het begin duidelijk dat ook wij zeker voor onszelf zouden willen gaan dragen.

Persoonlijk begon ik erover te lezen toen ik zwanger werd. Het onderwerp hechting en ook het gevoel van geborgenheid en nabijheid van de baby die wordt gedragen, was zo plausibel en mooi voor mij dat ik er meteen van overtuigd was dat het dragen ervan het allermooiste moet zijn voor elk kind.

 

- Hoe zou je zeggen, verrijkt het dragen ervan je dagelijks leven? Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen?

De verrijking in het dagelijks leven is enorm - eenmaal dragen is het wennen. Ik vind het vooral fijn dat iedereen het kan voelen. Als vader heb ik het gevoel dat mijn kind dichter bij me is dan ooit en dat geeft een echt onbeschrijflijk gevoel van liefde en veiligheid - hoe cheesy het soms ook in de oren van mannen mag klinken. Dit gevoel wordt natuurlijk ook overgedragen op het gedragen kind en zorgt ervoor dat het zich helemaal comfortabel en veilig voelt.

En om het pragmatisch te maken (vooral voor ons mannen) is er nu een lijst:

Voordelen:

• De baby valt onvergelijkbaar snel en goed in slaap

• Het dragen van de baby kalmeert hem meestal meteen als hij een huilbui heeft

• In een goede drager heb je een heerlijk gevoel van verbondenheid, wat als papa vaak niet zo makkelijk te vinden is, of een veel hogere betekenis heeft door minder tijd met de kroost

• Man(n) heeft het gevoel de baby veel beter te kunnen beschermen dan in de kinderwagen

• Last but not least: de baby buiten dragen maakt je gewoon trots en ziet er verdomd stijlvol uit met een chique draagzak!

 

Nadelen:

• Nu bijvoorbeeld?

 

- Als vader die een baby draagt, ben je helaas nog vaak in de minderheid in de gemeenschap. Heb je het gevoel dat je opvalt? 

Ik vind het heel normaal dat we als mannen en vaders nog steeds in de minderheid zijn. Natuurlijk, ik wou dat het niet zo was, maar zoals al het andere moet het groeien. De rol van vader heeft de afgelopen decennia de grootste verandering in de geschiedenis ondergaan. Nog maar 20 jaar geleden waren ouderschapsverlof voor vaders en draagdoeken op mannenlichamen bijna ondenkbaar. Vandaag heb je soms het gevoel dat papa's graag de betere mama's willen zijn.

 

Dit is natuurlijk overdreven. En tegelijkertijd vind ik deze ontwikkeling gewoon geweldig – vooral voor het kind. En daar gaat het om, nietwaar? Wat dat betreft wil ik hier alleen al opvallen. Om zo vaak en zo luid mogelijk te laten zien: Dragen is geen "vrouwending"! Dragen is helemaal niet gendergerelateerd. In plaats daarvan ligt de focus op uw kind - en er moet ook worden nagedacht over alles wat goed is voor uw kind en de band.

 

- Ben je al vooroordelen over dragen tegengekomen, vooral als vader die baby's draagt?

Oh en. En genoeg. Kritiek komt meestal “door de bloem”. Een grappige look in combinatie met "dat zou niets voor mij zijn" zegt veel. In de cursus ter voorbereiding op de bevalling waar ik in zat was er ook een "mannengroep". Daar werd ik me er behoorlijk van bewust dat onderwerpen als dragen nog steeds als een klein taboe in de hoofden van de meeste mannen zoemen. Ik denk dat mannen over het algemeen gewoon de voorkeur geven aan meer pragmatische, tastbare en vooral beproefde dingen. Eén kind = kinderwagen. "Het is altijd zo geweest, ik doe het ook zo." Zack. Kinderwagen gekocht.

 

Nieuwe dingen en manieren uitproberen is zo de moeite waard! Maar als je het doet, moet je rekening houden met wat tegenwind, dat is met alles zo.

 

- Welk advies zou je geven aan andere vaders die het niet aandurven om het te dragen? 

Slechts twee echt belangrijke dingen:

  1. Openheid voor alle onderwerpen die met uw kinderen te maken hebben. Geen thema is te vrouwelijk, geen te mannelijk. Alles is nieuw als je kindje wordt geboren. Dus heb een open oor voor alle onderwerpen die je vreemd lijken en probeer van alles uit. Als je kind er blij van wordt, is het doel bereikt. Het kan zijn dat wij mannen onze eigen belangen even opzij moeten zetten.

 

  2. Boek dan een goed draagadvies. Dat heeft mij enorm geholpen. Google maar eens op “draagadvies + stad waar je woont” en vraag in het begin of de adviseur Kokadi draagzakken heeft (dit is in de meeste gevallen het geval). Probeer het dan gewoon eens uit met je eigen baby en laat je verrassen. Daarna kun je nog steeds een beslissing nemen voor of tegen het dragen ervan. Maar ik ben er vrij zeker van dat zelfs de laatste vader overtuigd zal zijn om het te dragen als hij het zachte voorhoofd en de tedere gesloten ogen van zijn slapende kind 5 cm onder zijn gezicht heeft.

 

Heel erg bedankt voor je uitgebreide antwoorden en het kleine inkijkje in de wereld van je baby papa, lieve Timo! 

 

We willen weten hoe het met je gaat! Is papa net zo gepassioneerd door dragen als Timo? We kijken uit naar uw opmerkingen!